- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 50.00
Cukroví bez cukru? Ano, lze to! Díky skořici nebo perníkovému koření a jablku těsto rozhodně není bez chuti a po promazání džemem získá i sladkou chuť. Nikdo tak ani nepozná, že do cukroví nebyl přidaný žádný cukr.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Džem průměr | 50 |
Jablko | 60 |
Máslo čerstvé nesolené | 50 |
Žloutek (syrový) | 20 |
Mouka špaldová celozrnná | 160 |
Vlašské ořechy (nesolené) | 80 |
Dochucovadla:
vanilka, skořice nebo perníkové koření
Energetická hodnota celkem: 6992 kJ
Bílkoviny (g): 38,
Tuky (g): 98,
Sacharidy (g): 155,
SAFA (g): 30,
Cukry (g): 38,
Vláknina (g): 20,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 140 kJ
Bílkoviny (g): 0.8, Tuky (g): 2, Sacharidy (g): 3.1, SAFA (g): 0.6, Cukry (g): 0.8, Vláknina (g): 0.4, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Ořechy nameleme, jablko oloupeme a najemno nastrouháme. Mleté ořechy smícháme s moukou a na ochucení přidáme vanilku, skořici nebo perníkové koření. Přidáme lehce povolené máslo, žloutek a nastrouhané jablko a rychle vypracujeme těsto. Hotové těsto dáme odpočinout do lednice. Těsto rozválíme válečkem (nejlépe přes pečicí papír, ať nepřidáváme zbytečně další mouku) a vykrájíme za pomocí vykrajovátek libovolné tvary. Pečeme v rozpálené troubě na 170 stupňů cca 8-10 minut (dle tloušťky a velikosti). Upečené cukroví necháme vychladnout a následně namažeme libovolným džemem nebo povidly a slepíme. Cukroví necháme rozležet. Hmotnost hotového cukroví cca 370 g, na 100 g 1890 kJ, 1 menší kus cca 140 kJ.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.